"Kapital [Manga] #1 - #2"



Kitabın Adı: Kapital Manga
Orijinal Adı: Zoku Şihon-ron
Yazarı: Karl Marx, Friendrich Engels (II. Kitap)
Çeviren: H. Can Erkin
Yayınevi: Yordam Kitap Yayınları
Türü: Politika, Dram, Yaşantı, Sömürge
Sayfa Sayısı: I. Kitap (192 Sayfa), II. Kitap (192 Sayfa)
Seri Adı: Kapital Manga Serisi I. ve II. Kitap
Satın Al: D&R

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak I. Kitap
Bu kitapta, bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx'ın başyapıtı Kapital, manga (Japonlara has çizgi roman) formunda öyküleştiriliyor. Kapital'in özü ve temel kavramları, bir peynir fabrikasındaki üretim süreçleri etrafında gelişen çarpıcı bir öyküyle iç içe anlatılıyor ve böylece genellikle göz korkutan bir eser olarak görülen Kapital çok geniş bir okur kitlesinin ilgi odağı haline geliyor.

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu çalışmanın özgün basımı Aralık 2008'de Japon yayınevi East Press tarafından gerçekleştirildi. İçeriği ve kurgusu kadar görselliğiyle de ilgi çeken eserin yayını dünya çapında büyük yankılar yarattı, satış rakamı kısa sürede 100 bini geçti. Japonca aslından özenli bir çeviriyle Türkçeye kazandırılan kitapla Kapital'in teorik özü ve kavramları rahat okunur bir tarzda okurların dikkatine sunuluyor.

Kapital Manga, zevkli bir okuma vaat ediyor: Hem Kapital'in pasajları içinde gezinirken aylarını tüketmiş olanlar için, hem Kapital'i okuma hayalini hayata geçirememiş okurlar için... Hem Kapital'in en temel kavramlarıyla tanışmak isteyen gençler için, hem de genç-yaşlı çizgi roman ve manga tutkunları için...

Yorum

Karl Marx’ın dünyaca ünlü eseri bu sefer özetlenmiş manga versiyonuyla kapılarını aralayıp size göz kırpıyor. Kapital dünyada ezenler ve ezilenler her zaman olduğu gibi vardır. Haftada bir gün çarşıya uğrayıp babasının yaptığı peynirleri satan Robin’de artık zengin olmak istemektedir ve ezilen olmaktan sıkılmıştır. Tam da bu sırada, karşısına Daniel diye bir adam çıkar ve kendisine sermaye vermeyi teklif ederek bir peynir fabrikası kurmasını teklif eder. Tabi Robin bu teklifi babasının tüm karşı çıkışlarına karşı kabul edecek ve kısa sürede ezenler tarafına geçiş yapacaktır.

Puanlama:


Tanıtım Bülteni / Arka Kapak II. Kitap
Bu ikinci ciltle tamamlanan Kapital Manga, bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx'ın başyapıtı Kapital'i manga (Japonlara has çizgi roman) formunda öyküleştiriyor. Kapital'in özü ve temel kavramları, bir peynir fabrikasındaki üretim süreçleri etrafında gelişen çarpıcı bir öyküyle iç içe anlatılıyor ve böylece genellikle göz korkutan bir eser olarak görülen Kapital çok geniş bir okuyucu kitlesinin ilgi odağı haline geliyor.

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu çalışmanın özgün basımı Japon yayınevi East Press tarafından gerçekleştirildi. İçeriği ve kurgusu kadar görselliğiyle de öne çıkan eserin yayını dünya çapında büyük yankılar yarattı. Eserin Ekim 2009'da Türkçeye kazandırılan ilk cildi, Japonya'da olduğu gibi Türkiye'de de ilgiyle karşılandı.

Kapital Manga'nın ikinci cildinde, Marx'ın ölümünden sonra Kapital'in ikinci ve üçüncü ciltlerini yayına hazırlamış olan Friedrich Engels, anlatıcı olarak çıkar okur karşısına. Engels, meta, para, kullanım ve değişim değeri, değişmeyen ve değişen sermaye, artık değer gibi kavramları tanımlayarak sömürünün nasıl gerçekleştiğini, kapitalist üretim sürecinin nasıl kaçınılmaz olarak bunalımlara yol açtığını, peynir fabrikası örneği üzerinden çarpıcı ve anlaşılır bir dille özetler.

Bu arada kahramanlarımız Robin ve Daniel, işlerini büyütmenin keyfini yaşamaktadırlar. Piyasaya sundukları yeni peynir çeşidi çok tutulur, satışlar artar. Patlayan talebi karşılamak için krediler alınır, fabrikanın kapasitesi artırılıp makineleri yenilenir... Her şeyin tıkırında gittiği sanılırken, genç fabrika sahipleri, kendilerini bunalımın ortasında bulurlar. Gerisi çok tanıdıktır: Kapanan fabrikalar, kapı dışarı edilen işçiler, batık bankalar... Günümüz dünyasının gerçekleri, bizim hikâyemiz!

Kapital Manga, zevkli bir okuma vaat ediyor: Hem Kapital'in pasajları içinde gezinirken aylarını tüketmiş olanlar için, hem Kapital'i okuma hayalini hayata geçirememiş okuyucular için... Hem Kapital'in en temel kavramlarıyla tanışmak isteyen gençler için, hem de genç-yaşlı çizgi roman ve manga tutkunları için...

Yorum

Karl Marx’ın ölümünden sonra Karl Marx’ın notlarıyla yazılan “Kapital” in 2. ve 3. cildinin mangası olan bu kitapta, bolca 2. ve 3. cildi yazan Friendrich Engels’ı görmekteyiz. Hikayemiz daha bilimsel terimler yüklü ve daha politik olduğu için biraz sıkıcı, ama yinede ilk hikayeye devam edilmekte. Peynir fabrikası sanayileşmeyle beraber büyümüştür. Bu büyümeyle birlikte insan gücünün yerini alan makineler halkı işsizliğe ve haliyle açlığa sürüklemiştir. Halk gitgide hırsızlığa yönelmiş ve ellerinde para olmadığı içinde boğazından daha kısmaya başlamıştır. Hal böyle olunca büyük fabrikalar da borçlanmaya ve batmaya mahkum olmuştur.
Açıkçası ilk cilt daha bir güzeldi.
Puanlama:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠