" İki Dirhem Bir Çekirdek "

Kitabın Adı: İki Dirhem Bir Çekirdek
Yazarı: İskender Pala
Yayın Evi:  Kapı Yayınları
Sayfa Sayısı: 212
Tür: Araştırma, İnceleme, Tarih 


Tanıtım Yazısı:
Anlatımı güzelleştirmek, savunulan fikir ve düşünceyi daha etkili kalmak üzere her dilde kalıplaşmış bazı sözler bulunur. Atasözleri, dua ve temenni cümlecikleri, sövgü ve ilençler, bilmece ve tekerlemeler... Bu tür kalıplaşmış sözler arasında, dilin bünyesinde en sık rastlanılanlar ise deyimdir. Dilin bünyesinde kalıplaşmış ve kökleşmiş olarak değişmeden kullanılan deyimler, hiç şüphe yok ki anlatıma canlılık ve güç katarlar. Bu sayede düşüncelerin ve olayların muhataba daha etkili biçimde yansıtıldığı bir gerçektir.
Bazı kişilerle ilgili anılar ve hikayeler, tarihten alınmış olaylar ve deyimlerin ortaya çıkış nedenleri arasında ön sıraları paylaşırlar. Bu bakımdan deyimlerin kaynaklarını arayıp bulmak, oldukça meşakkatli bir iştir. Bazen rastgele bir sayfada, bazen bir dipnotta, bazen de hiç ummadığınız bir el yazması sayfasında bir deyimin ortaya çıkış hikayesiyle karşılaşmak mümkündür.
Deyimlerimizin ortaya çıkış hikayelerini bilmenin, dilimizin kültüre yansıyan yüzüne bir renk katacağı kesindir. Umarız, bu konuda daha geniş araştırma yapacaklar için bu küçük kitap bir başlangıç olur.


Yorumum

İskender Pala’dan harika bir araştırma ve inceleme kitabı “İki Dirhem Bir Çekirdek”. Size bir şeyler katarken aynı zamanda sizi güldürüyor. Bazı yerlerinde konuyu uzatarak size sıkabilir de ama yinede almanızı tavsiye ederim. İçinde toplam 99 deyimin anlamı bulunmakta. Şöyle kısa bir deyim anlatacak olursak Ağzına Tükürmek deyimini açıklayalım.Ağzına Tükürmek: Muska yazanlar veya şifacılar birisinin ağzına tükürerek öldükten sonra güçlerinin ağzına tükürdüğü kişiye geçeceği inanılırmış ve böylelikle daha bebekken çocuğun ağzına tükürülürmüş. Şöyle komik bir hikaye de kitapta yer alıyor:Vaktiyle saçma sapan şiirler yazan bir şair, Molla Camii’nin meclisinde,   -Üstat, demiş, dün gece rüyamda şiirler yazıyordum ki Hızır aleyhisselamı gördüm. Mübarek ağzının tükürüğünden bir parça benim ağzıma tühledi.   Molla Cami, adamın, şiirlerinde keramet sezilmesi için böyle söylediğini ve güya Hızır’ın feyiz verici nefesine mazhar olduğuna dair yalancı şöhret peşinde koştuğunu anlayıp cevabı yapıştırmış:   -Be ahmak, öyle değil! Bence Hızır aleyhisselam bu şiirleri senin yazdığını görünce yüzüne tükürmek istemiş, ama o sırada ağzın açık olduğundan, tükürük suratına geleceğin yerde ağzına gelmiş!..
 Lütfen bizden yorumlarınızı esirgemeyiniz… 


 Puanlama:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠