"Death Note: L - Dünyayı Değiştir"



Kitabın Adı: Death Note: L - Dünyayı Değiştir
Orijinal Adı: L change the World
Yazarı: Shueisha,
Çeviren: Hasan Nas
Yayınevi: Akılçelen Kitaplar Yayınları
Türü: Polisiye, Macera, Suç
Sayfa Sayısı: 251
Seri Adı: Death Note
Satın Al: Arkadaş || D&R

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak:
L’in dünyayı mutlak bir yıkımdan kurtarması için 22 günü var. Acar Dedektif L’in ismi Ölüm Defteri’ne yazıldı. Yirmi üç gün içerisinde bir terörist grubu yakalayıp adaletin önüne çıkarmayı başaramazsa, yeni bir ölümcül virüs tüm dünyaya yayılacak ve belki de insanlığın büyük bölümünün yok olmasına yol açacak.

L yine iş başında, heyecan her zamanki gibi dorukta.
Yorum

Kitabın tanıtım yazısında boşuna dememişler “L yine iş başında, heyecan dorukta,” diye. Gerçekten öyle güzel muhteşem bir kitaptı ki anlatamam yani. Yalnız şunu da söylemeliyim ki mangaya ters düşen iki-üç konu var. Onları kitabı tanıttıktan sonra yorumumun sonuna yazacağım. Belki sizde kitabı anlatırken anlayacaksınız. Acar Dedektifimiz L, Kira’nın ölümünden sonra ölüm defterine son olarak kendi adını yazmış ve kendini yirmi üç gün sonra öldürmeye karar vermiştir. Bu arada ABD için 4.seviye bir virüs yaratılmıştır ve bu virüs öyle ki, Eboladan bile daha şiddetlidir. Virüsü yaratan Doktor Kimihiko Nikaydo öldürülür, ama ölmeden önce tüm verileri siler ve panzehiri de yok eder. Formülün yazılı olduğu flaşı ise; küçük kızı (Babasının ölümüne şahit oluyor.) Maki’ye emanet ederek onun gizlice kaçmasını sağlar. Tam bu noktada L’e yardım eden Vatari’yi tanıyan Doktor Nikaydo ona ölmeden önce son mesajını atar ve kızı için yardım ister. Tam bu sırada L devreye girer. L’nin peşinde Ölüm Defterini ondan almaya çalışan FBI da işin içine girince, ihanet çanları çalınca ve Maki’ye de virüs bulaşınca işler iyice içinden çıkılmaz hal alır. Yalnız, L’nin de zekasını unutmamak gerek tabiî ki.
Evet, mangaya ters düşen kısımları kitap tanıtımından anladınız mı? Anlamadınız mı?
1) Kira ölmüş ve L yaşıyor. Oysa ki, L mangada Şinigami Rem tarafından adı deftere yazılarak öldürülmüştü.
2) Vatari de aynı şekilde yaşıyor ki, o da ismi yazılarak Şinigami Rem tarafından öldürüldü.
3) L, deftere kendi adını kendisi yazıyor. Adını deftere Rem yazmıştı.(1.madde ölüm nedeni.)
4) Kira – Light ölmüş ve babası yaşıyor. Halbuki babası Kira-Light yüzünden ondan önce öldü.

İşte bunlar mangaya ters düşen uyuşmazlıklar. Light’ın öldüğünü bu ciltte babasının ağzından duymasaydım ve belki L ölürken Light hemen onun yanı başında olsaydı (Bkz.: Death Note 8.Cilt) belki bunun Kira – Light’ın bir planı veya hafıza kaybı sırasında olabildiğini düşünebilir veya bu karakterin başka L olabildiği bile düşünebilirdim, ama maalesef senaryolar uyuşmuyor. Olmuyor… Olmuyor… Yine de bunun dışında oldukça güzel okunabilecek bir kitap.

Puanlama:


16 yorum:

  1. Ama zaten novellerde genellikle orjinal dünyalar baz alınıp alternatif olaylar yazılır... Bu novel için de aynı şey geçerli.
    Ben BB Cinayetlerini daha çok sevmiştim ama. Buna 3 vermiştim. >.<

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklı olabilirsiniz, ama bu kitabı bir novel olarak düşünemeyiz, zira kitap Kira cinayetlerinden oldukça detaylı bahsediyor ve sonuçlanmadan yirmi üç gün öncesini anlatıyor. Ayrıca mangada dediğim gibi Kira-Light L'den sonra ölüyordu. Kira-Light'ın babası ise; oğlundan önce ölmüştü. Burada ise L ve Kira-Light'ın babası yaşıyor ve Light ölmüş yani oldukça tuhaf. Özelliklede yazarlar aynıyken. >_<

      Sil
    2. Ama baştan hata yapıyorsunuz siz, M mahlaslı kişi Tsugumi Ooba değil.
      BB cinayetlerinin de yazarı farklı biri; Nisio Isın idi.
      Yani bunlar düşündüğünüzden çok daha bağımsız.

      Sil
    3. Merhabalar @Adsız, eğer "BB Seri Cinayetleri"nin kapağını açarsan yazar olarak Takeşi Obata, Tsugumi Ooba görürsün.
      Diğer kitaba gelirsek "M" mahlaslı bir yazar tarafından yazılmış olduğunu görürüz, ama bu kadar başarıya ulaşmış bir seriyi yazar son dakika da başkasına devir etmez diye düşünüyorum. Yine de bu konuda haklı olabilirsin zira, yazarımız çok zeki biri. Hem de, bu kitaptaki mantık hatalarını, mangaya ters düşen hataları yapamayacak kadar zeki.
      Sevgiler...

      Sil
    4. İçine de baktım dışına da baktım merak etmeyin, önceden de okumuştum zaten, özgün konsept onlara ait olduğu için onların da adı yazıyor.
      Yazar Nisio Isın kesinlikle BB cinayetlerinde, kendisinin başka çalışmalarına da bakmanızı tavsiye ederim.

      Novel-manga konusunda yanlış anladığınız şeyler var sanırım. Novellerin mangalarının yazarları tarafından yazıldığı da görülür ama başka yazarlara verilme işi daha çoktur -çünkü bir hikaye 'yazmak' mangadan çok farklıdır- özellikle böyle popüler serilerde. Örnek verirsem, Attack on Titan'ın mangaya da uyarlanmış- ki ilk cildi Türkçe'de de çıktı- ama orijinal yazarı başka biri olan bir spin-off novel serisi var. Bu örnekler çoğaltılabilir.

      Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Size de sevgiler.

      Sil
    5. Merhabalar,
      Sizin de beni yanlış anladığınızı düşünüyorum. Doğrudur özgün ad olarak yazarlarımızın adı yazılmış, ama bunun da benim hatam olduğunu düşünmüyorum zira, Nisio Isin ve Shueisha adları orjinal yayıncı firmanın ingilizce metinleri arasında bırakılmış. Yayınevinin bunu daha detaylı belirtmesi lazımdı. Ayrıca "BB Seri Cinayetleri" için değil olumsuzluğum "L-Dünyayı Değiştir" kitabı için belirttim ve şu anda açıkçası yazar ve çizeri bu davranışlarından dolayı kınıyorum. Çünkü, hikayeyi yazmaları için Death Note hikayesini doğru bilmeyen birine güvenmişler. Bu arada BB Seri Cinayetleri kitabını Nisio Isin yazmış, ama yazarlarımız destek vermiş, ama L-Dünyayı Değiştir kitabı için ise; yazarlarımız destek vermemiş Shueisha diye biri yazmış.

      Bu arada Attack on Titan mangasını okumadım, animesini izlemedim, ama medyadan takip ettiğim kadarıyla şu anda yeni yayınlanmaya başlayan manga serisi sözde önceki dönemleri anlatacaktır ki bunun zaten farklı bir hikaye ve karakterler olması gereklidir. Yazarı farklı olsa da farketmez çünkü, konu farklı olacak, ama bu L-Dünyayı Değiştir kitabında bolca Kira, L ve diğer karakterlere yanlış olarak değiniyor.

      Yine de bir kusurum olduysa affola. Ben sadece düşüncelerimi belirtip kitabı okuyacak arkadaşlara daha detaylı bilgilendirmede bulunmaya çalışıyorum.
      Sevgilerimle...

      Sil
    6. M denen yazar aslında Mello. Kitap onun ağzından yazılmış

      Sil
  2. Merhaba,
    Kitap L'in muhtemelen orjinal senaryodaki ölümünden çok az önce Kiranın kim olduğunu bulduğu ve idam ettirdiği bir alternatif evrende geçiyor.O yüzden de Light'ın L'den sonra öldürdüğü(ya da ölümüne sebep olduğu) herkes yaşıyor(Light'ın babası gibi).Mangaya ters düştüğü kesin ama zaten amaçlanan L'in düelloyu kazandığı bir evrende L ölene kadar ne olacağıyla alakalı bir hikaye yazmak olduğu için bunları eksi olarak görmedim.Sadece Vatarinin ölümü çok havada kalmış orayı ben de tam olarak anlamadım.
    Asıl istediğim L romanı, L'in dünyanın en iyi 2. ve 3. dedektifi ile kapışması(ilk kitapta üzerinde durmadan bahsediyor) ama sanırım öyle bir kitap hiç göremeyeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinizde haklı olabilirsiniz. Belki L, Kira'yı keşfetmiş olsaydı diye bir senaryo düşünüp yazmışta olabilirler.
      Bende bu kitapta ve "BB Seri Cinayetleri" kitabında yer alan dedektifleri ve alfabedeki bütün dedektiflerin olduğu bir kitap çıkmasını ve ayrıca bu zamana kadar gelmiş bütün L'lerin olduğu bir kitabın çıkmasını açıkçası çok isterim.

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. kitaba mangadaki gibi terstenmi başlamamız gerekiyor yoksa normalmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal şekilde başlamanız gerekiyor. Manga gibi tersten değil.

      Sil
  4. Merhbaa kitabı okumaya 1.bölümdenmi başlıycam yoksa en başından yani 23.bölümdenmi baslıyvam lütfen yardim edin😭

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar!
      Kusura bakmayın yorumunuzu geç gördüm ve muhtemelen kitabı okudunuz!? Kitaba baştan, birinci bölümden başlamanız gerekiyor. bunu bir üstteki yorumda da belirtmiştim. Umarım o yorumu görmüşsünüzdür. Esenlikle kalın!😇

      Sil
  5. Merhabalar. Ben kitabı okumaya sıfırıncı bölümden(?) başladım. Kitabın her sayfasının üstünde bölümler var. Ona göre, yani kitabın arka kapağından doğru başladım okumaya. Ama doğru mu bu yaptığım emin olamadım. Bir de bende birinci bölüm gözükmüyor. Sayfa sayısında da atlama yok. Bölümler 0-1 gibi ilerliyor. ama 1-1 falan yok. Bu da normal mi? En kısa zamanda umarım yanıtlarsınız. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar. Öncelikle ilk sorumdan başlayacağım. Kitap fazlasıyla kafamı karıştırdı. Kitabın her sayfasının üstünde yazan bölümlere göre ilerledim, yani arka kapaktan doğru başladım okumaya. 0-1 gibi bölümler var. 0-1,0-2 diye sırasıyla mı gideceğim yoksa normal kitap okur gibi 23. bölümden mi başlamalıydım? Ve son olarak, bende birinci bölüm yok. Yani, 0-1 falan var ama 1-1 yok. Sayfa sayısında da atlama olmayınca kafam karıştı. Umarım en kısa zamanda yanıtlarsınız.

    YanıtlaSil
  7. Tek kelimeyle tavsiye edebileceğim bir kitap 👍

    YanıtlaSil

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠