"Mezarlık Kitabı"



Kitabın Adı: Mezarlık Kitabı
Orijinal Adı: The Graveyard Book
Yazarı: Neil Gaiman
Çeviren: Evrim Öncül
İllüstrasyonlar: Dave McKean
Yayınevi: İthaki Yayınları
Türü: Fantastik Macera
Sayfa Sayısı: 284
Satın Al: D&R

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak:
Arkadaşlarının Bod diye hitap ettiği Nobody Owens normal bir çocuktur.

Eğer bir mezarlıkta yaşamasaydı, hayaletler tarafından büyütülüp yetiştirilmeseydi ve yanında ne canlıların ne de ölülerin dünyasına ait olan sadık bir koruyucu olmasaydı, Bod tamamıyla normal olurdu.

Bir çocuk için mezarlıkta tehlikeli ve maceralar vardır –tepenin altındaki çok yaşlı Çivit Rengi Adam, gulyabanilerin terk edilmiş şehrinin bulunduğu çöle açılan bir geçit, korkunç bir tehdit saçan tuhaf Bekçi…

Ama Bod mezarlıktan ayrılırsa, ailesini de öldürmüş olan Jack adamın saldırısına uğrayacaktır…

Yorum

Gece vakti bir evde bir cinayet işlenir ve evdeki adam, kadın ve çocuk öldürülür. Bu cinayetlerin sorumlusu Jack adındaki bir adamdır ve bir anlık dikkatsizliği yüzünden evdeki küçük bebeği kaybetmiştir ve hemen dış kapıya koşup dışarı bakar her yer sislidir, ama bebeğin tepedeki mezara kaçmış olabileceğini düşünerek onun peşinden mezara gider. Sisten hiçbir şey görünmemektedir. Bu arada mezarlıkta mezarlık sakini olan tüm ruhlar uyanmıştır ve şaşkın şaşkın küçük misafirlerine bakıyorlardır. O sırada bebeği ilk gören Bayan Owens adındaki ruh bebeği kucaklar ve eşi Bay Owens’a bu çocuğa bakmak ve annesi olmak istediğini söyler. Bay Owens’ın karşı koyma isteği bebeğin ölen ailesinin ruhlarının mezarlıkta belirip ona bakmalarının istemesiyle bölünür ve o günden sonra adı ilerde Nobody (Hiçkimse) ya da kısaca Bod (Kimse) olacak bebek mezarlıktaki ruhlarca kabul edilir ve onu öldürmek isteyen Jack’de bir şekilde atlatılır ve birde kendine yemek getiren Silas adında bir koruyucusu olacaktır. Burada parantez açayım (Ruhların mezarı bu mezarlıkta olduğu için mezarlık dışına çıkamıyorlar o yüzden mezarı ya da, ne olduğu belli olmayan Silas buraya ait olmadığı için rahatlıkta mezarlık dışında dolaşabiliyor. Mezarlık bir anıt gibi göründüğü ve eski mezarlık olduğu için yeni insanlar gömülmüyor ve bu yüzden de, çocuğun ailesi buraya gömülmüyor.)
Bod burada koruyucusundan ve ruhlardan eğitim alacaktır ve sizin de aklınıza gelebileceği bu dersler normal dersler değildir. Mesela: görünmezlik, rüya yürüyüşü, karanlıkta süzülme gibi. Peki, bir canlı bunları ne kadar gerçekleştirebilir.
Newbery Medal ve Hugo ödülü almış, sevdiğim serinin yazarı (Yürüyen Şato) Diana Wynne Jones övmüş, ben bu kitaba daha ne diyebilirim ki? Tek kelimeyle muhteşem ötesi bir kitaptı benim için. Okurken bolca ‘Woah!’ dediğim bir kitap olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Bu arada bu kitap bence animasyonu yapılması gereken kitaplardan biri. Hele ki, her bölüm başka bir heyecan yaşanması onu kısa bir çizgi diziye (çizgi film) bile çevirmenize olanak sağlar. Dave McKean’ın çizmiş olduğu illüstrasyonlar ile de daha zenginleşmiş bir kitabı okumadıysanız okumanızı kesinlikle, şiddetle tavsiye ederim.

"Şayet hiçbir şeye cesaret edemezsen, gün nihayete erdiğinde, elinde avucunda hiçbir şey olmaz." 
(Sayfa: 212)

"İnsanlar imkansız olanı unutmak isterler. Bu, onların dünyasını güvenli kılar."
 (Sayfa: 261)

"Sen daima sensindir bu değişmez. Sen her zaman değişirsin ve bu konuda yapabileceğin bir şey yoktur." 
(Sayfa: 270)
  
Puanlama:


2 yorum:

  1. Harika, özellikle içinde ilüstrasyonlar da olması çok güzel, yorumunuz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Teşekkür Ederim. Gerçekten illüstrasyonlarla harika bir eser yaratılmış.

      Sil

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠