"Mücevherlerin Gizli Tarihi"

Kitabın Adı: Mücevherlerin Gizli Tarihi
Orijinal Adı: Jewels A Secret History
Yazarı: Victoria Finlay
Çeviren: Enver Günsel
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 390+42(Kaynakça)=432
Tür: Tarih 

Tanıtım Yazısı:  
Bu kitap yalnızca mücevherlerin değil, insanoğlunun tutkularının ve estetik duygularının öyküsüdür. Yazar okuyucuyu kehribar, zümrüt, yakut, inci, opal, perido, safir ve elmas aracılığıyla keyifli bir yolculuğa çıkarıyor ve mücevherlerin tarihini etkileyici bir anlatımla sunuyor.

Bir mücevher taktığımızda, gerçekte ne taşıyoruz? Victoria Finlay doğanın bu mucizelerinin gerçek öykülerini dünyayı dolaşarak anlatmaktadır. Onun bu araştırması onu Avustralya’nın yeraltı kasabalarının opal alanlarına, askeri bir cuntanın bakışları altında Birmanya’daki yakut piyasasına, dünyanın en büyük gizli ve değerli taşlarını muhafaza eden Amerikan Yerlileri ne götürür. Bu yolculuk boyunca, Victoria şunu sorar: sentetik olarak her şeyi üretebildiğimiz bir çağda, mücevherler neden hâlâ bu kadar değerli?

İnsanlık tarihinin güzel bir hazinesi... Araştırmanın genişliği büyüleyici.
- The Glasgow Herald-

Victoria Finlay bize samimi, sürükleyici ve romantik bir rehber sunuyor.
- Independent on Sunday-

Çin de bir zamanlar kıyafetinin her yerine mücevherler takarak övünen bir yüksek memur vardı. Bir gün yaşlı bir adam onu sokakta durdurdu ve mücevherleri için teşekkür etti. Yüksek memur şaşırdı ve “Ne demek istiyorsun arkadaş?” diye sordu.
“Ben sana hiç mücevher vermedim ki.” Yaşlı adam, “Hayır ama onlara bakmama izin verdin,” dedi. “Sen kendin de sadece bakabilirsin onlara zaten. Aslında ikimiz arasında bir fark yok ve sen ayrıca onları korumak

Kapak Tasarımı:
Kapak tasarımı mükemmel… Görsellik harika... Kabartmalı kapak yazıları ve renkli elmaslarla daha bir hoş olmuş. Hele kitabın kapağındaki ev kapıları ve İran veya Mısır olduğunu düşündüğüm çöl ve insan resimleriyle bir tabloya eksik parçası kazandırılmış gibi adeta.


Yorumum

Victoria Finlay muazzam bir eser yazarak mücevherlerin tam olarak ortaya çıkışlarını, tarih içindeki değerlerini ve bilinen tarihlerde mücevherlerin ortaya çıkışları üzerine kurulmuş mitolojik hikayeleri bize bir solukta anlatıyor. Her sayfada yeni bir yere, yeni bir ülkeye, kısacası dünyanın başka bir ucuna seyahat ediyoruz. Victoria Finlay, bize Osmanlı Devleti’nden ve Erzurum bölgesinde bulunan Oltu Taşından ve Ayasofya’dan da bahsediyor. Aslında Erzurum’daki Oltu Taşının gerçekte siyah kehribar olduğunu söylüyor bizlere. Son 50 sayfada ise bizlere doğum taşlarından, yıldönümü mücevherlerinden ve birkaç mücevher tanımıyla mineral isimlerinden bahsediyor. İçerisinde anlatılan mücevherler ise şunlar; Kehribar, Siyah Kehribar, İnci, Opal, Perido, Safir, Yakut ve son olarak da Elmas.

Puanlama:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠