Kitap Tiryakileri ile Blog Turları || 2.Blog Turu 6.Gün || Yorum "Baba Segi ve Dört Eşin Gizli Yaşamı"

Kitabın Adı: Baba Segi ve Dört Eşin Gizli Yaşamı
Orijinal Adı: The Secret Lives of Four Wives
Yazarı: Lola Shoneyin
Çeviren: Aslı Tümerkan
Yayın Evi: Feniks Yayınları
Sayfa Sayısı: 290
Tür:  Cinsellik, Genç-Yetişkin, Dram, Gizem

Tanıtım Yazısı:
Ben bu odaya rastgele gelmedim, buraya varmadan önce buranın su yeşili duvarlarının hayalini kuruyordum.

Geçmişindeki sırlardan kurtulmak isteyen üniversite mezunu genç kadın Bolanle, kendisini hiçbir şey sormadan olduğu gibi kabul eden cahil tüccar Baba Segi ile evlenmeyi kabul eder. O artık pahalı giysilerin, bol yiyeceğin, cömert aylık ödeneklerinin olduğu büyük bir aileye en genç ve en eğitimli dördüncü eş olarak dahil olmuştur. Eşlerden Iya Femi paraya tutkuyla bağlı, huysuz ve bencil bir kadındır; Iya Tope ise yumuşak başlı ve iyi niyetlidir, ama diğer eşlerin teröründen sinmiş bir haldedir; ilk eş olan Iya Segi ise acımasızdır ve ölümcül sonuçlara meydan verecek hırslara sahiptir.

Genç ve eğitimli Bolanle kısa sürede Baba Segi’nin gözdesi olur. Onun varlığını diğer eşler bir tehdit olarak algılamakta ve güzel rakiplerinden kurtulmak için entirikalar düzenlemektedirler. Ama herkesin hayatı sırlarla doludur ve bunlar, Bolanle’ın bilmeden de olsa ortaya çıkaracağı güne kadar eşlerin sessiz ortaklığı ile gömülü durmaktadır. Aile içi günlük çekişmeler ve hırslar herkesi adım adım bir trajediye doğru sürüklemektedir.

Nijerya’da kadının aile içindeki yerine, geleneklere ve günlük hayata dair ipuçları veren roman aynı zaman da binlerce kilometre uzakta da olsa kadının toplum içinde yaşadığı zorlukların nasıl da aynı olduğunu gösteriyor.

Yorumum

“Derler ki, gerçek kendini sonsuza dek saklayamaz. Kendini bir kuyunun dibine bile saklasa, bir gün, kuraklık onu açığa çıkarır.” (Sayfa 252)

Ne güzel bir söz değil mi? Kitabımızda aslında bu söz üzerine kurulu diyebiliriz. Genç ve güzel Bolanle’miz, Üniversite mezunu olmasına rağmen geçmişindeki sırları hiçbir şekilde sorgulamayan Baba Segi ile evlenip kendisine dördüncü eş olmayı kabul ediyor ama Baba Segi’nin evine adım atar atmaz diğer eşler ve Baba Segi’nin çocukları tarafından dışlanmaya başlıyor. Bundan sonrasını anlatmak aslında bir nevi spoiler vermek olur çünkü: hikaye eşlerimizin sırları üzerine kuruludur.

Yorumumla birazda konuya dair bilgi vereyim. İlk önce şunu belirtmeliyim ki kitabın sonucuna direk 70.sayfadan sonraki sayfalarda  ulaşabilirsiniz. Bir diğer hususta öncelikle kitaba başlarken bir aile ağacı var ki onu mutlaka hafızanıza kazıyın çünkü karakterlerden kim kimdi gibi sorular yaşayabilirsiniz.

Karakterimiz Baba Segi’ye tam anlamıyla sinir oldum. Eşleri ile yaşadığı cinselliği gidip de Öğretmen diye nitelendirdiği adama ve onun çevresindeki insanlara anlatması beni resmen çileden çıkardı. Bolanlemiz ise bana biraz güçsüz geldi. Zira başından bir çok şey geçmiş bir karakterden daha tutarlı bir yol (Bu tam olmadı sanki?) beklerdim.


Ama bir sitemimde çeviri unsuruna. Kitapta gerçekten çok fazla yabancı kelime vadı. Tamam bunları sayfa altına not olarak eklemişlerdi ama ben gerçekten çok zorlandım okurken.
Genel olarak ama şunu söyleyebilirim ki cinsellik içeren kitaplar okumaktan çekinmezseniz eğer kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap. Nijerya halkının yaşayış tarzını, Nijeryalı bayanların toplumdaki yerini ve gelenekleri çok güzel anlatan bir eser. Ayrıca finaliyle de sizi çok şaşırtacak kadar müthiş bir kitap.
Lütfen yorumlarınızı bizden esirgemeyin...

Puanlama:

~~İletişim Adreslerimiz~~

E-mail Adresimiz: kitaptiryakilerii@gmail.com
Facebook Adresimiz: facebook.com/tiryakikitap
Twitter Adresimiz: twitter.com/tiryakikitap


2 yorum:

  1. Merakta bırakacak bir yorum olmuş teşekkürler.Listeye ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Başta biraz sıkıcı gelebilir ama 70.sayfadan sonra çok güzel bir ilerleyişi var.

      Sil

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠