"Huzursuzluk"

Kitabın Adı: Huzursuzluk
Yazarı: Ömer Zülfü Livaneli
Yayınevi: Doğan Kitap Yayınları
Türü: Dram, Yaşam, Güncel
Sayfa Sayısı: 154
Satın Al: D&R

Tanıtım Bülteni / Arka Kapak:
Merhamet zulmün merhemi olamaz!
İstanbul’un kargaşası içinde sıradan bir yaşam süren İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölüm haberi üzerine doğduğu kadim kent Mardin’e gider. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin’de başlayıp Amerika’da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur. Böylece adeta bir girdabın içine çekilir, tutkuyla ve hırsla gizemli bir kadının peşine düşer.

Harase nedir, bilir misin? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu’nun adeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.

Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın ve kelamın çocuklarının hikayesi… Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir Ortadoğu gerçeğiyle buluşturuyor.

Yorum
Ne güzel demiş Zülfü Livaneli: “Merhamet zulmün merhemi olamaz!” diye.
İbrahim, Mardin’de doğup büyümüş bir gazetecidir ve İstanbul’da yaşamaktadır. Bir gün Amerika’da hayatını kaybeden Hüseyin adlı biri hakkında bilgi ulaşır eline. Hüseyin aslen Mardinlidir. İbrahim ipuçlarını takip ederek Hüseyin’in okul arkadaşlarından biri olduğunu öğrenir ve onun hikayesini araştırmaya başlar. Bu hikaye ki onu IŞİD zulmüne, Suriye’ye, mültecilere ve Ezidilere sürükleyecek. Bu hikaye ki onu iyi yürekli Hüseyin’in uğruna nişanlısından ayrıldığı, ailesiyle karşı karşıya geldiği mülteci Meleknaz’a sürükleyecektir.
Hüseyin neden öldürülmüştür? Meleknaz kimdir? Ezidilik söylendiği gibi şeytana tapanların dini midir? Hepsi ve daha fazlası size dram fırtınasına sürüklerken  bir yandan da hüzün yağmuruna tutacak ama acılar bakidir ve merhamet zulmün merhemi değildir, olamaz.

Zülfü Livaneli yine güncel olayları kullanarak “Huzursuzluk” kitabı ile kalemini konuşturuyor. O kaleme sizde şahit olmak isterseniz gerçeklikten sakın kaçmayın ve bu kitabı mutlaka okuyun. Emin olmayın hiç pişman olmayacaksınız.
"Asil insanların en neşeli zamanlarda bile bir hüzün vardır, daha düşük ruhlar ise en sefil zamanında bile neşelidir." (Sayfa:27)

"Kadın ilk, erkek ise son aşkını unutamaz." (Sayfa:76)

"...bütün bunlar olurken bu kadar dinin tanrısı ne yapıyordu diye sordum kendime ve cevabı buldum. Tanrı o sırada dinleniyordu çünkü yedinci gündü, altı günde evreni yaratmıştı ve yedinci gün dinlenmeye çekilmişti. Herhalde bu yüzden çığlıkları duymamıştı." (Sayfa:99)

"Merhamet keskin bir kılıç; merhamet gösterenin kabzasında tuttuğu ama karşı tarafı yaralayan bir kılıç." (Sayfa:149)

Puanlama:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopyala-Yapıştır yaparak İfade bırakabilirsiniz!
😂😉😊😋😍😘😗😙😚🙂🤗😇🤓🤔😐😑😶🙄😏😯🤐😮😥😣😒😓😔😕🙃😟😞😖🙁😢😭😦😰😳😵😡😠